Τα Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, είναι η “καρδιά” της Ηπείρου. Η λίμνη Παμβώτιδα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της φυσιογνωμίας της περιοχής και της ταυτότητας της πόλης. Η Παμβώτιδα ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, λόγω των σημαντικών ενδιαιτημάτων της και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

H ζωή της πόλης ξεκινά και καταλήγει στη λίμνη με το περίφημο Νησί της, όπου οι βάρκες και τα πλοιάρια πηγαινοέρχονται υπό τη σκιά του όρους Μιτσικελίου. Το όλο τοπίο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη επιβλητικότητα, με τη βοήθεια των θρύλων και των παραδόσεων, κυρίως από την εποχή του Αλή Πασά.

Ένα άλλο στοιχείο που καθορίζει την πόλη είναι το Κάστρο της, μία από τις λίγες ζωντανές καστροπολιτείες που έχουν απομείνει στη χώρα. Εντός των τειχών, πέραν των παραδοσιακών σπιτιών, μια σειρά από μνημεία δημιουργούν ένα πολιτιστικό πάρκο: τα τζαμιά, τα οθωμανικά λουτρά και μαγειρεία, οι προμαχώνες. Γύρω από το Κάστρο, απλώνεται το ιστορικό κέντρο με τα σοκάκια του να μεταφέρουν τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο, σε μια άλλη εποχή. Και λίγα μέτρα πιο μακριά, η σύγχρονη πόλη με καινούρια ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά κτίρια.

Τα Ιωάννινα έχουν πλούτο αξιοθέατων και Μουσείων. Τα πλέον αξιοσημείωτα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων στην πλατεία Λιθαρίτσια, το Φετιχέ Τζαμί, ο Τάφος του Αλή Πασά, το Τέμενος Ασλάν Πασά, το Βυζαντινό Μουσείο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας στο Κάστρο (ακρόπολις Ιτς Καλέ).

Τα Ιωάννινα είναι μια ξεχωριστή πόλη που συνδυάζει το ορεινό με το υδάτινο στοιχείο. Μια πόλη γεμάτη ζωή που μπορεί να περηφανεύεται για την ιστορία και την αρχιτεκτονική της.