Δραστηριότητες

Ο ξενώνας, σε συνεργασία με έμπειρους οδηγούς βουνού μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας, τις παρακάτω δραστηριότητες:

Πεζοπορία

Προτεινόμενες διαδρομές

Ξεκινάμε από το Δίλοφο και κατηφορίζουμε στις απαρχές της χαράδρας του Βίκου. Αφού πάρουμε μια μικρή γεύση της απόκρημνης χαράδρας φτάνουμε στο πέτρινο γεφύρι του Μίσιου. Εκεί θα ανηφορίσουμε στο δάσος από δρύες και σφεντάμια για να βγούμε στη σκάλα της Βίτσας – ένα καλοδιατηρημένο καλντερίμι που ενώνει τη Βίτσα με τα υπόλοιπα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου -και να φτάσουμε στην πλατεία της Βίτσας. Η ξεκούραση κάτω από τη σκιά του τεράστιου πλάτανου θα μας δώσει δυνάμεις να κατηφορίσουμε τη χαράδρα και να επιστρέψουμε στο Δίλοφο.

XΡΟΝΟΣ: 2.5 ώρες
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: Εύκολη διαδρομή

Η διαδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη στα κυριότερα και πιο καλοδιατηρημένα γεφύρια του κεντρικού Ζαγορίου στα χνάρια των πραματευτάδων και των γυρολόγων μιας άλλης εποχής. Κυκλώνουμε το Δίλοφο από τις δύο κυριότερες εισόδους του, την Βόρεια (Βίτσα, Γεφύρι Μίσιου) και την Ανατολική (Γεφύρι Καπετάν Αρκούδα). Περνάμε δίπλα από τα καταπράσινα ρέματα, την κοίτη του Ξηροπόταμου (με άφθονο νερό κατά τους χειμερινούς μήνες), τον ασφαλτόδρομο (για ένα μικρό κομμάτι της διαδρομής) και το δρύινο δάσος του χωριού.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 1.5 ώρες
ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Εύκολη διαδρομή

Η σλάβικη ονομασία του χωριού Κήποι ήταν “Μπάγια” που σημαίνει “λουτρό” αποδίδοντας με τον όρο αυτό την ύπαρξη του δαιδαλώδους πλέγματος από ρεματιές και ποτάμια που ρέει γύρω αυτό. Τα πέτρινα γεφύρια του Μύλου, Πιτσώνη, Μερύσι, Πλακίδα (Τρίτοξο, ή Καλογερικό) και του Κοντοδήμου (Λαζαρίδη) είναι άριστα δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής και μαεστρίας. Εύκολα επισκέψιμα μέσα από τα καλοδιατηρημένα μονοπάτια, αναδεικνύουν το δεσμό των ανθρώπινων έργων με το φυσικό περιβάλλον.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 2 ώρες
ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Καμία δυσκολία

Στο χωριό Κήποι θα επισκεφθούμε τα τρία πέτρινα σπίτια που φυλάσσουν μέσα τους την ιστορία του τόπου και παρουσιάζουν μέσω των εκθεμάτων τους τις καθημερινές δραστηριότητες και το μεράκι των κατοίκων της περιοχής αυτής. H ιδιωτική συλλογή του Αγάπιου Τόλη έχει εκθέματα από τη λαϊκή ζωγραφική, την υφαντουργεία, την κεραμική, την επιπλοποιία και τη μεταλλοτεχνία του τόπου. Μέσα από τα καλντερίμια του χωριού θα οδηγηθούμε στο Βικάκι (παρακλάδι της χαράδρας του Βίκου), θα περάσουμε από το εντυπωσιακό γεφύρι του Κοντοδήμου και θα βγούμε στη σκάλα Κουκουλίου, η οποία μας οδηγεί στο Κουκούλι. Η ιδιωτική βοτανική συλλογή του Κ. Λαζαρίδη θα μας πληροφορήσει για τις ονομασίες και τις θεραπευτικές ιδιότητες 1300 ειδών βοτάνων τoυ Ζαγορίου. Μετά από ξεκούραση στο μεσοχώρι θα επιστρέψουμε στους Κήπους.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 2 ώρες
ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Εύκολη διαδρομή

Η διαδρομή αυτή είναι μια από τις ομορφότερες και ευκολότερες της περιοχής του Ζαγορίου, σε ένα κατάφυτο τοπίο από πλατάνια, ιτιές, φλαμουριές, κέδρους και πλήθος από αγριοβότανα στις όχθες του Βοϊδομάτη. Η πυκνή βλάστηση εναλλάσσεται με ψηλά βράχια και σπηλιές και καθρεφτίζεται στα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά του ποταμού. Ξεκινάμε από το καλντερίμι και στα μισά περίπου της διαδρομής συναντάμε τη μονή των Αγίων Αναργύρων με τις σπάνιες τοιχογραφίες και συνεχίζουμε στην καρδιά του εθνικού Δρυμού πάντα στις όχθες του Βοϊδομάτη, για να προσεγγίσουμε την εντυπωσιακή γέφυρα της Αρίστης.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 2 ώρες
ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Πολύ εύκολη διαδρομή.

Από το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου, το Βραδέτο, θα κατευθυνθούμε στην επιβλητική θέση Μπελόη, 700 μέτρα πάνω από το ρέμα του Βίκου. H διαδρομή αυτή αξίζει τόσο για την εντυπωσιακή θέα του Βίκου από τη Μπελόη, όσο και για την περιπλάνηση ανάμεσα σε μοναδικούς ασβεστολιθικούς σχηματισμούς και αναρίθμητα είδη βοτάνων, θάμνων και αγριολούλουδων. Κατά την επιστροφή θα απολαύσουμε τοπικές γεύσεις στο μοναδικό καφενείο του χωριού. Πριν την αναχώρηση επιβάλλεται και μια βόλτα μέχρι την ονομαστή σκάλα του Βραδέτου.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 1.5 ώρες
ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Εύκολη διαδρομή

Από το δεύτερο ψηλότερο πέτρινο γεφύρι της Ηπείρου, αυτό της Κόνιτσας, θα περπατήσουμε στις απολήξεις του εθνικού Δρυμού της χαράδρας του Αώου στα χνάρια των παλαιών ταξιδευτών και καραβανιών. Φτάνοντας στη Μονή Στομίου, στο στόμιο της χαράδρας του Αώου και κινούμενοι παράλληλα με τις όχθες του, θα δούμε από ψηλά το ποτάμι να χάνεται στην απάτητη χαράδρα.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 2.5 ώρες
ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Εύκολη διαδρομή

Κατηφορίζουμε από το χωριό Βίκος, με την Αστράκα να γέρνει επιβλητική πάνω από τα κεφάλια μας και τα γαλαζοπράσινα νερά του Βοϊδομάτη να βρίσκονται 300 μέτρα κάτω από τα πόδια μας. Φτάνοντας στη λεκάνη του φαραγγιού έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ποικιλία της βλάστησης και τη γέννηση του ποταμού. Στη μονή της Παναγιάς στο ξέφωτο, θα αποχαιρετήσουμε το φαράγγι και θα πάρουμε δυνάμεις για την ανάβαση.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 2.5 ώρες
ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Συνίσταται σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση.

Ξεκινώντας από το γραφικό χωριό Μικρό Πάπιγκο, διασχίζουμε στην αρχή πυκνό δάσος και συναντούμε δύο κρήνες, την Αμβραγώνιο και την Αντάλκη, όπου και ξεκουραζόμαστε για το δύσκολο κομμάτι της διαδρομής που ακολουθεί. Ανηφορίζουμε, εγκαταλείπουμε το δασωμένο μονοπάτι και περνάμε στην αλπική ζώνη (1500 μ.), όπου η βλάστηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Προσεγγίζουμε τις δύο επόμενες κρήνες, Τράφος και Κρουνά, και πλησιάζουμε στο καταφύγιο. Ξεκινάμε για να φτάσουμε στη Δρακόλιμνη στα 2050μ. που κυκλώνεται από τις ψηλότερες κορυφές της Τύμφης, Πλόσκο (2377μ.), Αστράκα (2436μ.) και Γκαμήλα (2497μ.), και απολαμβάνουμε τη μοναδική θέα στη χαράδρα του Αώου.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 9 ώρες
ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Πολύωρη ορειβασία, απαραίτητη καλή φυσική κατάσταση

zagori bridge 91

Οι διαδρομές 2, 3, 4, 5 δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία και είναι κατάλληλες για οικογένειες με παιδιά.

Rafting / Kayak

rafting01

Συλλογή μανιταριών

Η συλλογή μανιταριών γίνεται τις κατάλληλες εποχές, σε συνεργασία με το aromatroufas.gr

mushrooms

Ενοικίαση ποδηλάτων βουνού

Απολαύστε μοναδικές διαδρομές με ποδήλατο, με την αξιοπιστία των ποδηλάτων Ideal Hillmaster. Τα ποδήλατα συνοδεύονται από προστατευτικό κράνος.

mountain bikes 1